UAYZK

Uluslararası Yapay Zeka Kongresi (Örnek)

08.01.2018 - 29.12.2018

Marmara Üniversitesi

0

Konuşmacı

0

Katılımcı

0

Gün

0

Program

Uluslararası Yapay Zeka Kongresi (Örnek)

Uluslararası Yapay Zeka Kongresi

İlk kez 1956 yılında bir grup araştırmacı tarafından kullanılan ‘yapay zeka’ kavramı, son yıllarda belki de adını en sık duyduğumuz kavramlardan biri haline geldi. Yapay zeka giderek hayatımızın daha fazla alanına girmeye başladı. Elon Musk, Stephen Hawking, Mark Zuckerberg, Bill Gates ve Ray Kurzweil gibi günümüz dünyasının şekillenmesinde büyük rol oynayan isimlerin yapay zekaya dair çeşitli fikirleri var. Birçok girişim, şirket, otomobil markası ve sosyal medya ağı yapay zekanın potansiyellerinden faydalanmak adına işe koyuldu bile. Günlük hayatımızı kolaylaştırma motivasyonuyla yola çıkılan birçok girişimde yapay zeka destekli teknolojiler görebiliyoruz; yapay zekalı moda asistanı, klinik, fotoğraf stüdyosu ve uykuya yardımcı yapay zeka sayılabilecek örneklerden sadece birkaçını oluşturuyor. Hatta yapay zeka sadece insanlığa fayda sağlayacak ürünlere değil kültürel etkinliklere de el atmış durumda zira satranç, Go ve hatta kumar oynayabilen yapay zeka şarkı da besteleyebiliyor. Bizler de Dünya Halleri ekibi olarak 2017 yılının öne çıkan yapay zeka haberlerini okuyucularımız için derlemek istedik. Oxford ve Yale Üniversitelerinin yaptığı bir çalışmaya göre önümüzdeki 50 yılda yapay zeka milyonlarca işin üstesinden gelecek. Çalışma, robotların insanların görevlerini zamanla alacağını düşünen 352 yapay zeka araştırmacısının anket sonuçlarına dayanıyor. İleri düzey matematik, kitap yazmak gibi karışık görevlerin yapay zekalar tarafından gerçekleştirilmesi daha uzun zaman alacak olsa bile 2051 yılında insanların gerçekleştirdiği bütün görevlerin ve 2136 yılında da bütün mesleklerin otomatikleşebileceği düşünülüyor.

Kurullar

  • Doç. Dr. Matt Martinow

    Teksas Üniversitesi, ABD

Etkinlik Konuları

Çevremizde olup bitenler; Zekaya Evrimsel Bakış

İnsanın tek silahı: Akıl

Davetli Konuşmacılar

Albert Einstein

Prof. Dr. Albert Einstein

Zürih Üniversitesi, İsviçre

Fotoelektrik Etki, Brown Hareketi, Özel Görecelik ve Kütle-Enerji Eşitliği

Önemli Tarihler

  • 30.06.2018

    Beyin ve Bilinç Evrimi

Program

  • Friedrich Nietzsche

    09:00 - 20:00

    Çevremizde olup bitenler; Zekaya Evrimsel Bakış

    İlk olarak şu soruya bir cevap vermemiz gerekiyor: "İnsanı, diğer hayvanlardan farklı kılan -varsa- nedir?" Bu soru, yüzlerce, hatta binlerce yıldır insan türünün kafasını kurcalayan bir mevzu olmuştur. Kimi bu soruya "ruh" cevabını vermiştir; kimi "edep" veya "ahlak" demiştir, kimi "düşünce" demiştir. Hatta herkesin kendince bir cevabı bile olabilir: sanat, din, müzik, felsefe, vs. Ancak bilimin cevabı, gerçeğe ulaşmak için olması gerektiği gibi, edebiyattan, laf oyunlarından, gevelemelerden uzaktır; açık ve nettir: "İnsanı diğer hayvanlardan ayıran birincil özellik, diğer hayvanlara göre daha büyük olacak şekilde evrimleşmiş beyin kapasitesidir." ya da biraz daha sade kelimelerle "fazlasıyla gelişmiş zeka düzeyidir". Dikkat edecek olursanız diğer kişilerce verilen tüm cevapların bu öncül cevaptan doğduğu görülecektir. Çünkü beynimiz haricindeki hiçbir özellik bizi tek başına diğer hayvan türlerinden ayırmaya yetmezken, beynimizin evrimi olmaksızın sayılan bilim, sanat, felsefe gibi daha soyut sebeplerin de geliştirilmesi asla mümkün olamayacaktı. Dolayısıyla odaklanılması gereken nokta, beynimizin neden bu şekilde evrimleştiğidir.   İnsanların büyük bir kısmı beynin evriminin insanı ayırt edici özellik olduğunu kabul eder ve kendi kendilerine bunu fark etmişlerdir de... Ne yazık ki, bilimin her zaman farklı yönlere çekilmiş olmasından ötürü bu bilgi, insan kibri ve egosuyla birleştiği zaman, "en üstün canlı olmak", "en değerli varlık olmak" ve türevleri gibi gülünç, türcü, bilim dışı ve gerçeklikten uzak yorumlara dönüşmüştür. Her ne kadar bu saptırmalar bilimi alakadar etmese de, insanların egosunu ve benliğini okşayan bu teselliler ve övüşler, toplumların gerçeklerden uzaklaşmasına sebep olmuştur. Bunun ayırdına varan, yani kendisinin herhangi bir şekilde doğadan üstün olduğunu sanmanın temelsizliğinin farkına varan biri, zaten daha sağlıklı düşünmeye başlayacak ve tarafsızlaşacaktır. Neyse ki son birkaç yüz yıldır insanlık hızlı bir şekilde bu aydınlanmayı yaşamakta ve evrimsel biyolojinin keşfi ve tüm bilimlere nüfuz eden gücü sayesinde toplum da gerçeklere yaklaşmaktadır.

    - Friedrich Nietzsche

  • Prof. Dr. Albert Einstein

    08:25 - 15:00

    Fotoelektrik Etki, Brown Hareketi, Özel Görecelik ve Kütle-Enerji Eşitliği

    ışık bir maddeyi aydınlattığında elektronların ya da diğer serbest taşıyıcıların üretimidir. Bu bağlamda yayılmış elektronlar fotoelektronlar olarak adlandırılır. Bu olay genellikle elektronik fiziğinde hatta kuantum kimyası ya da elektrokimya gibi kimya alanlarında çalışılır.Brown hareketi (botanikçi Robert Brown'ın onuruna) iki kavrama işaret eder: Bir sıvıda yüzen veya asılı parçacıkların rastlantısal hareketi. Bu hareketi açıklamak için kullanılan matematiksel model. Bu modele Wiener metodu da denir.Özel Görelilik Kuramı ya da İzafiyet teorisi, Albert Einstein tarafından 1905'te Annalen der Physik dergisinde, "Hareketli cisimlerin elektrodinamiği üzerine" adlı 2. makalesinde açıklanan ve ardından 5. makalesi "Bir cismin atıllığı enerji içeriği ile bağlantılı olabilir mi?"Albert Einstein'ın E=mc² bağıntısı veya enerjinin kütle ile ışık hızının karesinin çarpımı olduğunu söyleyen ünlü denklemi belki de fizikteki en çok bilinen bağıntıdır. E=mc² Einstein'ın özel görelilik teorisi ile ilişkilidir.

    - Prof. Dr. Albert Einstein

Katılım/Fiyat Bilgileri

Hazırlanıyor...

Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki bilgileri doldurunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hazırlanıyor...

İletişim Bilgileri

İletişim Sorumlusu :